Жълта треска

Има три типа жълта треска, които се характеризират с географското си начало. Вирусът се предава основно чрез ухапвания на комари.

Симптоми:

Жълтата треска започва след инкубационен период от три до шест дена. Повечето случаи имат съвсем лека инфекция с треска, главоболие, втрисане, болки в гърба, загуба на апетит, гадене и повръщане. В тези случаи болестта продължава само три-четири дена. В 15% от случаите обаче, болните навлизат във втори, токсичен етап на болестта с повторна треска, този път придружена от жълтеница заради уврежданията на черния дроб, както и болки в корема. Кървенето от устата, очите и стомашно-чревния тракт може да предизвика кърваво повръщане (наречено черно повръщане). Токсичната фаза е фатална в около 20% от случаите, което прави цялостната смъртност вследствие на болестта 3% (15% * 20%).

Оцеляването след болестта дава доживотен имунитет и обикновено няма перманентни увреждания на органите. Много случаи на жълта треска са леки, но може да се развият в сериозна, опасна за живота инфекция. Симптомите й са висока температура, втрисане, главоболие, болки в мускулите, повръщане и болки в гърба. След кратък период на възстановяване, инфекцията може да предизвика шок, кървене и срив на черния дроб. Нарушените функции на дроба предизвикват жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите), която дава името на жълтата треска.

Превенция и профилактика:

Личната превенция на жълтата треска включва ваксинация и избягване на ухапвания от комари в региони, където болестта се среща често. Институционните мерки за превенция включват програми за ваксинация и контрол над размножаването на комарите.

Лечение:

Няма лечение на причинителите на жълтата треска. Хоспитализацията е за препоръчване и в някои случаи може да е необходима интензивна грижа, заради бързото влошаване на състоянието. Различни методи за директно лечение на болестта са доказано неефективни; пасивната имунизация след появата на симптоми вероятно също няма ефект. Симптоматичното лечение включва рехидратация и облекчаване на болките.

 

Ако български език не е вашият майчин език, пробвайте OnlineDoctor на английски, onlinedoctor.nu, или датски, onlinedoctor.dk!