Пърхут

Пърхутът засяга кожата на главата и причинява появата на люспи кожа. Това е често срещано и безопасно състояние. Клетките на човешката кожа постоянно се подновяват, така че когато клетките на скалпа се подновят, старите биват избутвани на повърхността и изхвърляни. При хората с пърхут това подновяване е ускорено и пада повече кожа, което прави люспиците забележими.
Пърхутът може да е хроничен или да се появи като реакция на даден дразнител. Хората с пърхут усещат сърбеж и зачервяване на кожата. Възможен причинител е и честото излагане на скалпа на екстремни температури. Силното лющене може да бъде причинено и от други заболявания, например псориазис, гъбична инфекция или въшки.

Някои пациенти с много пърхут имат проблеми с общуването и самочувствието. Следователно, може да е необходимо лечение както по физиологически, така и по психологически причини.

Някои хора смятат, че пърхутът се предизвиква от сухота на скалпа, но това не е вярно. Разликата между двете състояния е в това, че пърхутът се подобрява при честата употреба на медицински шампоан.

Много болни забелязват, че състоянието им се подобрява с течение на времето. Проблемът се среща по-често при мъжете, отколкото при жените, и при хората с мазна кожа.

Пърхутът няма връзка с косопада.

Себореен дерматит

Това е състояние, при което кожата се възпалява и лющи. Себореен дерматит на скалпа е сериозна форма на пърхут. Когато е засегната кожата на главата, повечето хора смятат, че това е пърхут. При бебетата състоянието се нарича млечен струпей. Себорейният дерматит причинява по-големи и мазни люспи от другите видове пърхут. Засегнат е не само скалпа, но и кожата по други части от тялото.

Симптоми:
Най-различимият признак за пърхут или себорея са белите люспи по скалпа и в косата. Ако човекът е облечен с тъмни дрехи, люспите са по-забележими след като нападат по раменете. Скалпът може да сърби или боли.

Възрастните със себорея може да имат участъци от зачервена, белеща се, мазна кожа.

 • В косата и скалпа има бели люспи кожа.
 • Люспите може да са мазни на вид.
 • Главата сърби.
 • По кожата на главата може да има тръпнене.
 • Кожата на главата може да боли.
 • Червени, белещи се, мазни участъци може (при възрастните, при себорея на скалпа)
 • Лющещ се обрив с коричка по скалпа (бебета със себорея дерматит или млечен струпей)

При повечето случаи на пърхут не е необходимо посещение при лекар. Ако обаче скалпът сърби силни или части от него са зачервени и подути след няколко седмици самолечение, болният трябва да се посъветва с лекар. Причината може да е силен себореен дерматит или друго състояние с подобни на пърхут симптоми.

Признаци и симптоми при бебета и деца

Състоянието често се нарича млечен струпей, а признаците и симптомите може да се появят между две и шест седмици след раждането, особено между третата и осмата седмица. Обикновено изчезва след няколко седмици, но в някои случаи продължава месеци. Макар че струпеят може да тревожи родителите, всъщност не е опасен.

Симптомът е нещо, което пациентът изпитва и описва, докато признакът е нещо, което другите хора, например лекарите, забелязват. Например, сънливостта е симптом, а разширените зеници са признак.

 

Причини и лечение на пърхута

Точната причина за появата на пърхут, познат също като Pityriasis simplex capillitii, е неизвестна. Повечето експерти обаче са съгласни, че ниската хигиена не е сред причинителите.

 • Недостатъчно ресане – Хората, които не решат косата си редовно, са малко по-застрашени от появата на пърхут – това се дължи на факта, че те не подпомагат падането на кожата с помощта на гребен/четка.
 • Мая – Хората, които са чувствителни към мая, имат малко по-голям шанс да развият пърхут, така че е логично да се приеме, че маята играе роля в процеса. Чувствителните към мая хора, които развиват пърхут, забелязват, че състоянието им се подобрява през по-топлите месеци и се влошава през зимата. Ултравиолетовата светлина от слънцето противодейства на маята. Някои обаче казват, че през зимата кожата е по-студена заради студения въздух и претоплените стаи (излагане на екстремни температури). Така че понякога е трудно да се различи дали причината е маята или просто суха кожа.
 • Суха кожа – Хората със суха кожа са по-предразположени към пърхут. Студеният зимен въздух, в комбинация с претоплените стаи, е честа причина за появата на сърбеж и лющене. Пърхутът, причинен от суха кожа, е с по-малки и не-мазни люспи.
 • Себореен дерматит (раздразнена, мазна кожа) – Хората със себореен дерматит са силно предразположени към пърхут. Освен скалпа, дерматитът може да засегне много участъци от кожата, включително задната част на ушите, гръдната кост, веждите и страните на носа. Кожата на пациента е зачервена, мазна и покрита с бели или жълти люспи.
 • Недостатъчно миене с шампоан – Някои хора казват, че ако косата не се мие достатъчно, по скалпа се натрупва мазна мъртва кожа, което предизвиква пърхут. Много експерти обаче не са съгласни.
 • Определени състояния на кожата – Хората с псориазис, екзема и някои други кожни заболявания страдат от пърхут по-често.
 • Някои болести – Възрастните с паркинсонова болест и някои други неврологични заболявания са по-предразположени към пърхут и себореен дерматит. Пациентите, които се възстановяват от сърдечен удар и инсулт, както и някои хора със слаба имунна система, може да развиват пърхут по-често.
 • Реакции към продукти за грижа за косата/кожата – Някои хора реагират на определени продукти за грижа за косата със зачервяване, сърбеж и лющене на скалпа. Много експерти смятат, че честото миене на косата с шампоан предизвиква пърхут, тъй като може да раздразни скалпа.
 • Malassezia – Malassezia е гъбичка, която живее по човешкия скалп. Храни се с мазнините, произвеждани от космените фоликули, и обикновено не предизвиква никакви проблеми. Възможно е обаче да се разрастне неконтролируемо. Когато това се случи, скалпът може да се раздразни и да започне да произвежда повече кожни клетки. Те умират и падат, смесват с мазнините от косата и скалпа, и се превръщат в пърхут.
 • Диета – Някои експерти смятат, че хората, които не консумират достатъчно храни със съдържание на цинк, витамин B и някои мазнини, са по-предразположени към пърхут.
 • Психическо напрежение – Експертите смятат, че има връзка между стреса и много кожни проблеми.
 • HIV – Едно проучване е установило, че 10.6% от хората с HIV имат себореен дерматит.

Диагноза:

Не Ви е необходим лекар, за да поставите диагноза пърхут. Ако забележите характерните бели люспи по скалпа, имате пърхут.

Ако все пак желаете да се посъветвате с лекар, не са необходими други признаци, за да Ви бъде поставена диагноза. Тя се потвърждава с поглед върху скалпа и кожата. Тези, които са започнали да употребяват нов продукт за грижа за косата, трябва да носят опаковките със себе си.

Ако състоянието не се подобри след няколко седмици самолечение, трябва да се свържете с лекар, особено ако по скалпа има зачервена, подута кожа.

Лечение:

Има два фактора, които трябва да се вземат под внимание при лечението на пърхут: 1. Възраст. 2. Сериозността на състоянието. Целта е да се спре пърхута чрез забавяне на размножаването на клетките, и/или да се противодейства на производството на мая, което може да е причинител.

Шампоаните и продуктите за грижа за скалпа могат да се закупят без рецепта в повечето супермаркети, аптеки и много квартални магазинчета. Трябва да се има предвид, че себорейният дерматит може да се контролира, но не и да се излекува, с помощта на тези продукти.

Преди да използвате шампоан против пърхут, опитайте се да махнете всички люспи и корички от скалпа – направете това внимателно. Ако успеете да ги махнете, шампоанът ще е по-ефективен.

Ако имате пърхут в брадата, можете да я миете с шампоан против пърхут

Повечето шампоани против пърхут и гъбички съдържат поне една от следните активни съставки:

 • Цинков пиритион – съставка, която забавя производството на мая.
 • Селениев сулфид – това намаля производството на мазнини от жлезите на скалпа.
 • Катран – това е естествено средство против появата на гъбички. Ако косата е боядисана или третирана, дългата употреба на катрани може да я оцвети.
 • Кетоконазол – много ефикасно средство против гъбички. Повечето хора, които го използват, са доволни от резултатите. Експертите смятат, че шампоаните с тази съставка са еднакво подходящи за деца и възрастни.
 • Салицилови киселини – помагат на скалпа да се отърве от кожните клетки, без обаче да забавя производството им. Много ексфолианти за скалп съдържат салицилови киселини. Някои хора намират, че лечението с тези препарати изсушава скалпа и в крайна сметка води до влошаване на състоянието.
 • Масло от чаено дърво – масло, което се извлича от австралийското чаено дърво (Melaleuca alternifolia). Все по голям брой шампоани съдържат масло от чаено дърво. Използва се от векове като противогъбично средство, антибиотик и антисептик. Някои хора обаче са алергични към него.
 • Потенциала на зеления чай – учени от Медицинския колеж в Джорджия, САЩ, са открили, че зеления чай има потенциал да лекува пърхут и псориазис.

Най-добре е да изберете шампоан, който съдържа една от горните съставки, и да се миете с него всеки ден докато пърхутът стане контролируем. Когато това стане, използвайте го по-рядко. След време може да установите, че определен шампоан губи ефикасността си. Ако това се случи, сменете го с такъв, който съдържа друга съставка.

Гледайте шампоанът да остане върху кожата известно време преди да го измиете – около пет минути. Ако го отмиете твърде бързо, съставката няма да има време да подейства.

Ако след няколко седмици самолечение все още имате пърхут, посъветвайте се с лекар или дерматолог (специалист по кожните заболявания).

 

Усложнения:

Хората с пърхут или себореен дерматит почти никога нямат усложнения. Ако се появи такова, то вероятно е предизвикано от някое от леченията. Ако откриете, че шампоанът против пърхут или лекарствата за скалпа предизвиква дразнене, спрете да го използвате и помолете фармацевт да Ви препоръча друг препарат.

Под кожата Ви могат да проникнат бактерии ако имате раничка. Ако това се случи и не се чувствате добре или кожата е зачервена, чувствителна и подута, потърсете лекарска помощ.

 

Ако български език не е вашият майчин език, пробвайте OnlineDoctor на английски, onlinedoctor.nu, или датски, onlinedoctor.dk!